Bydgoszcz. Jan Szopiński – spotkania, podziękowania, kampanijny nastrój

Cechą charakterystyczną piastowania mandatu posła przez Jana Szopińskiego był nieustanny kontakt z wyborcami w różnorodnych środowiskach. Na zaproszenia licznie wpływające do biura poselskiego na ul. Paderewskiego w Bydgoszczy – nigdy nie było odmownej odpowiedzi. Poseł zapisywał tylko termin i uczestniczył w spotkaniach okolicznościowych, jubileuszowych, imprezach sportowych i kulturalnych, związkowych i samorządowych, senioralnych i szkolnych.

Podczas rozmów przy takich okazjach zawsze rodził się kolejny temat na wystąpienie sejmowe (było ich w wykonaniu posła ponad tysiąc w kadencji) lub napisanie interwencji czy interpelacji do rządu i jego ministrów (było ich też około tysiąca). Tym właśnie zapracował na miano najaktywniejszego posła w mijającej kadencji Sejmu RP.

Przykład najświeższy – obecność i wystąpienie posła Jana Szopińskiego na dzisiejszej sesji Rady Miasta Bydgoszczy.

sesja bydgoszcz2   sesja bydgoszcz1 copy

Wiceprzewodnicząca RM Anna Zofia Mackiewicz tak to zrelacjonowała: „Przekazał nam kilka ważnych bieżących informacji. Podziękował także za współpracę, a prezydent, przewodniczący RM i radni - odwzajemniliśmy się. Dziękujemy za 4 lata!”.

Tak się złożyło, że podczas tej sesji RM spotkały się 3 osoby kandydujące do Sejmu RP z listy Nowej Lewicy: z nr. 2 właśnie Jan Szopiński, z nr. 4 – zastępca prezydenta Bydgoszczy i lider bydgoskiej Nowej Lewicy Mirosław Kozłowicz oraz kandydująca pod ostatnim, 24 numerem na liście – wiceprzewodnicząca Nowej Lewicy i Rady Miasta Bydgoszczy – Anna Zofia Mackiewicz.

Inne przykłady aktywności posła i kandydata na posła Jana Szopińskiego można bez trudu znaleźć na jego social mediach, i tak:

– 25 września – obchody Dnia Budowlanych w bydgoskiej Filharmonii;

filharmonia budwlani   300milionow

– konferencja prasowa i interpelacja – domaganie się wyjaśnienia dlaczego Centrum Leczenia Dzieci w Bydgoszczy nie otrzymało 300 mln zł z Funduszu Medycznego, skoro uzyskał zapewnienie o tym na papierowym czeku od Ministerstwa Zdrowia w 2022 r.

– udział w spotkaniu pracowników  byłych Zakładów Rowerowych w Bydgoszczy, na zaproszenie Polskiego Związku Emerytów, Rencistów i Inwalidów, koła Ireny Kluczyńskiej i dzięki stałej współpracy ze Zdzisławem Tylickim – szefem Zarządu Okręgowego tego związku.

– 23 września – wizyta i zabawa w Gospodarstwie Agroturystycznym „Śliwkowy Sad” w Strzelcach Dolnych, słynących z dorocznej wielkiej imprezy gotowania śliwkowych powideł.

działkowcy   zwiazek emerytów

– 19 września – udział w obchodach Okręgowych Dni Działkowca, organizowanych przez Polski Związek Działkowców, z którym oraz z działkowcami poseł Jan Szopiński jest związany od wielu lat.

– 17 września – udział w XXVIII Festynie Archeologicznym w Biskupinie ph. "My Słowianie".

festytn biskupin   PCK

– 16 września – charytatywne, koncertowe podsumowanie akcji „Wyprawka dla Żaka”. Tegoroczne podsumowanie, to sukces, jaki odnotowała bydgoska organizacja Polskiego Czerwonego Krzyża, z którą poseł J. Szopiński współpracuje i wspiera ją od zawsze.

opr. nim, 27 wrzesnia 2023 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!